ماهی گوپی
براي نگهداري از ماهي گوپي توصيه مي شود آکوارومی کوچک با حجم 20 گالن همراه با مقدار زیادی گیاه آكواريومي نظیر java Fern و java Moss استفاده شود. گیاهان فوق مقاوم هستند و می توانند ترکیبات آب سخت را که برای گوپی ها مطلوب است تحمل كنند.
خانواده گوپي
گوپی ها از وابستگان مولی ها، پداتی ها و دم شمشیری ها هستند که نام خانواده این گونه Poeciliidae می باشد. همه آنها زنده زا هستند به این معنی که بچه زا می باشند. این ماهیها گونه هایی هستند که بین آنها سازگاری وجود دارد. بنابر این شما می توانید آنها را در کنار هم بدون هیچ خطری نگهداری کنید.
ماهی گوپی معمولا PH در محدوده متوسط یعنی 7 (خنثی) را ترجیح می دهد اما می تواند خود را با شرایطی پایین تر تا 6 و در نهایت تا بالای محدوده 7 (نزدیک به 8) وفق دهد و ( اگرچه آنها آب سخت را به خوبی تحمل می کنند) سختی آب می بایست در حد متوسطی باشد. هنمچنین در مقابل سختی كم مقاومت نيستند. درجه حرارت محيط نگهداري آنها می بایستی پایین تر از 75 درجه فارنهایت باشد اما می توانند درجه حرارتی مابین 60تا 80 درجه فارنهایت را نيز تحمل کنند.
از گوپی ها استفاده گسترده اي براي كنترل پشه مي شود و به عنوان غذاي اين ماهي پشه هايي كه تهديدي براي انتقال بيماري مالاريا هستند را مي توان استفاده كرد.
شما می توانید در آکواریوم خانه خود به گوپی ها غذاهای خشک شده، فریزری، لارو قرمز رنگ پشه های ریز، توبی فیکس، میگوی آب شور و همچنین غذاهای آماده که حاوی حجم بالای سبزیجاتی نظیر Spirulina است، بدهید.
هیچگاه به آنها بیشتر از آنچه که در 1 دقیقه می توانند بخورند غذا ندهید. باقیمانده غذايي که خورده نمی شود تجزیه شده و مخزن را آلوده می کند. اگر بخشي از غذاي آنها خورده نشد، آنها را جمع آوری کنید. به گوپی هایتان در وعده های کمتر مثلا 2 دفعه در طول روز غذا دهید.
گوپیها را با ماهی Betta (نوعی ماهی آکواریومی) یا دیگر ماهیهایی که جنبش و حرکت کمی دارند نگهداری نکنید زیرا آنها به باله های خودشان صدمه خواهند زد. همچنین ممکن است به خودشان آسیب برسانند.
بنابراین بهترین راه این است که چندین گوپی را بصورت زوجی برای کاهش حالت تهاجمی و جنگجویی ماهیها در آکواریوم با هم نگهداری کنید.
ماهی گوپی نر باله های بلندتر با رنگهای جالب توجهی دارد و بقیه خصوصیات ظاهری اش نسبت به ماده که معمولا بزرگتر است برابری دارد.
گوپیها در آبهایی که کیفیت بهتری دارد سالم تر خواهند بود. برنامه غذایی مناسب همراه با آبی که زود به زود تعویض شود محیطی سالم تر را ایجاد می کند. بهترین مقدار تعویض 10 تا 15 درصد آن هر هفته یا 20 تا 25 درصد در هفته های بعد توصیه می گردد.
تکثیر گوپی ها خیلی آسان است. در حقیقت تنها چیزی که نیاز است یک نر همراه 2 ماده می باشد. حال ممکن است این سوال در ذهن شما بوجود آید که چرا فقط 1 ماده مورد نیاز نیست؟ این مسئله به این خاطر است که گوپی های نر بیشتر وقت و نیرویشان را صرف جلب توجه کردن ماده ها می کنند. بنابراین بهتر است که در ازای 1 نر دو ماهی ماده موجود باشد تا ماده ها هر از چند گاهی فرصت استراحت داشته باشند.
گوپی نر، گوپی ماده را بارور می کند. به این صورت که از باله مخرجی اش یا همان منفذ تناسلی استفاده کرده و این کار را انجام می دهد. ماده هایی که باردار می باشند معمولا در محیط تاریک ظاهر می شوند و اطراف مخرج و همینطور بدنشان افزایش حجم پیدا می کند.
ما توصیه می کنیم که ماهی های ماده باردار را از داخل ماهي دان به مخزن زایشگاه برای تولد بچه هایشان انتقال دهید.
اگر بعد از تولد نوزادان، بالغين را از داخل جعبه زایمان خارج نکنید، بزرگترها، نوزادان را خواهند خورد (حتی اگر مادرشان باشد).
اين ماهي با ساير ماهیهایی که همگی در رده زنده زا ها هستند مانند:
تتراها، رازبوراها، گورامی ها، ماهیان رنگین کمان، گریدوراس ها، پلکوها، لوچ ها، گورامی دارف (کوتوله) و گربه
-------------------------------------------------------
ماهی مولی
مولی ( Molly):
نام خانواده : مولی
نام ماهیان : مولی(رنگهای مختلف)
طول حداکثر: 10 سانتی متر سطح شنا: تمام سطوح آب
مکانهای جاگیری :میان تخته سنگهاو گیاهان آبزی
نور مناسب: روشن ، بدون تابش مستقیم آفتاب
همزیستی: سازگار با تمام ماهیان آکواریومی
تغذیه: غذای خشک
خصوصیات فیزیکوشیمیایی : دما 26درجه سانتی گراد /سختی آب 20 درجه/پی هاش=7/5
دشواری نگهداری: گروه 2: ماهیان زرنگ و راحت که از نظر تغذیه به مراقبت بیشتری نیاز دارند اما در زمینه ویژگیهای آب نیاز مخصوصی ندارند.
رفتار و نوع تولید مثل : زنده زا، ماهی زیبا، صلح جو و کم توقع بوده و اکواریوم های روشن با تراکم گیاهان آبزی را دوست دارند. ماهی نر کوچکتر و دارای آلت تناسلی است.
یک کپور دنداندار زنده زا است.بیرون آمدن لاروها از تخمهای بارور شده و رشدشان در درون بدن ماده صورت می گیرد.چندین نوع از این ماهی مشهور تماماً سیاه شامل یک فرم دم بربطی تکثیر شده است.
گونه ای آسان برای نگهداری و تکثیر است. شبیه همه مولی ها بطور پیوسته تغذیه کرده و به یک مخزن آفتابی برای فراهم آوردن رشد جلبک و گیاه و همچنین به تغذیه مکرر از غذاهای زنده و خشک نیاز دارد.آب کمی شور را ترجیح می دهد
-------------------------------------------------------
ماهی فایتر
فايتر ماهي جنگجوي تايلندي (Betta splendens) بومي پننينسولا مالي و تايلند مي باشد.
اين ماهي از شاخه ماهيان Anabantoid fishes مي باشد. که به اين معناست در پشت سر اين ماهي عضوي قرار دارد که عضو مارپيچ ناميده مي شود.
اين عضو مارپيچ يک ريه ابتدايي ميباشد که مقداري از هوا را کشيده و اکسيژن را از آن جذب مي کند. بدليل اين توانايي فايتر در يک موضع بي نظيري از جهت بيشتر زنده ماندن در جاي کاملا کم آب قرار مي گيرد. البته اين به اين معنا نيست که شما ازاين ماهي در بهترين حالتي که ميتوانيد نگهداري نکنيد.اگر از فايتر در حجم کمي از آب نگهداري مي کنيد هر هفته پنجاه درصد از آب را تعويض کنيد.درجه سختي آب شير کاملا براي فايتر مناسب است. جهت از بين بردن کلرآب هم ميتوانيد از مواد ضد کلر استفاده کنيد هم اينکه مقدار مورد نياز آب را جوشانده و سپس بگذاريد خنک شود تا به دماي اتاق برسد.
فايترها را ميتوانيد در آب با جريان کند يا در مزارع برنج و حتي آبي که در ردپاي بوفالوها و يا حيوانات سنگين ديگر جمع شده پيدا کنيد.
فايترها ترجيح مي دهند در يک فضاي ساکت و نسبتن محصور براي زيستن داشته باشند چون فايتر ماهي خيلي اجتماعي نيست.نگهداري فايترها نسبتا آسان است چون همه چيزي که آنها براي خانه داشتن نياز دارند يک جام يا يک مخزن کوچک است.
از آنجا که فايتر يک ماهي استوايي است احتياج دارد که گرم نگهداري شود واز چيزهايي که ممکن است آب را سرد کند دور کنيد.اغلب خانه هايي که داراي حرارت مطبوعي در طول سال هستند مي توانند مناسب باشند ولي سعي کنيد در گرمترين اتاق خانه از فايتر نگهداري کنيد.
ماهي فايتر در انواع رنگهاي درخشان موجود است اما معمولن به رنگ قرمز و آبي هستد.
بهترين غذاي براي فايتر کرم سياه زنده و ميگوي آب شور و غذاهاي خشک ديگر که فايتر آن را قبول کند مي باشد. غذاي فايتر به عنوان نمونه 3 تا 5 کرم سياه در روز ميباشد.
فايترها نسبتا داراي عمر کوتاهي هستند. يک فايتر کاملا بالغ 18 تا 24 ماه سن دارد
---------------------------------------------------------
ماهی دم شمشیری
نام علمی این ماهی Xiphophorus Hellerii هست . یعنی ماهی ای که با خود شمشیر حمل میکنه .
ماهی دم شمشیری بومی شرق مکزیک و نواحی جنوی ایالات متحده آمریکاست . این ماهی هم از رده ماهی های زنده زا ست اما کمی مهاجم تر و سریع تر و جزو ماهی های پر تحرک و متجاوز به حساب میاد . تشخیص نر و ماده خیلی ساده هست . علاوه بر آلتی که در زیر باله مخرجی در ماهی نر وجود داره , نرها در انتهای دمشون هم یک زائده بلند و شمشیر مانند دارن و لاغر تر و کشیده تر و کوچک تر از ماده ها هستن و ماده ها درشت تر و بدون زائده در دم با شکمی بر آمده و پهن . اما در بعضی از انواع این ماهی , ماهی نر زائده دمی نداره و فقط از روی آلتی که در زیر باله شنای مخرجی قرار داره میشه تشخیصشون داد . اندازه ماده این ماهی ها گاهی تا 12 سانتیمتر هم میرسه . ماهی ماده بعد از 6 ماه بالغ میشه و به شرط وجود غذا و شرایط مناسب آب , هر ماه بین 30 تا 40 نوزاد به دنیا میاره بسته به بزرگی ماهی . pH مورد نیاز برای این ماهی 7 تا 8.5 هست و حرارت مورد نیاز هم 22 تا28 درجه . نکته ای که مهمه در نگهداری این ماهی ها اینه که نباید 2 تا ماهی نر رو در کنار هم انداخت در آکواریوم چون دائم با هم دعوا میکنن بر سر ماهی ماده . یک نر برای چندین ماده کافیه . رقص سریع و زیبایی انجام میده ماهی نر موقع جفتگیری در صورتیکه فضایی باز و وسیع در آکواریوم موجود باشه . این ماهیها رنگهای متنوعی دارن مثل نارنجی و سبز و سیاه و نقره ای و انواع دورگه و همینطور باله های اونها شکل زیبایی داره و متنوعه . ماهی نارنجی ماده دم شمشیری میتونه با ماهی نر مولی قرمز و همینطور پلاتی جفتگیری کنه . سایر شرایط زندگی و تغذیه و تولید مثل , مشابه مولی ها و گوپی هاست : همه چیز خوار هستن . نکته جالب در پرورش این ماهی ها این هست که رشد اونها مثل انسانه و وقتی تا یک حدی رشد کردن , رشدشون متوقف میشه و تا آخر عمر درهمون اندازه باقی میمونن . به همین دلیل تا قبل از دوران بلوغ باید اونها رو خوب تغذیه کرد تا رشدشون کامل بشه و به حداکثر رشد برسن . در ضمن ماهی نر شمشیری تغییر جنسیت نمیده و چنین مطلبی حقیقت نداره و در کتابهای آموزشی به اشتباه ذکر شده .
---------------------------------------------------------
گیاهان آکواریومی
گیاهان آکواریوم :
گیاهان آکواریوم نقش بسیار مهمی در ایجاد تعادل اکوسیستم آکواریوم بازی میکنن . گیاهان آکواریوم درست مثل درختان عمل میکنن و محیط آکواریوم رو زیباتر و سالم تر میکنن . دی اکسید کربن و گازهای زیان آور رو از آب میگیرن و اکسیژن پس میدن . محلی برای مخفی شدن بعضی گونه های ماهی ایجاد میکنن و محرکی هستن برای تولید مثل بیشتر ماهی ها . مواد معلق در آب رو جذب میکنن و باعث شفاف شدن آب میشن . بعضی از باکتریهای مضر و معلق در آب رو هم جذب میکنن و باعث سلامتی محیط آب میشن و بطور کلی نقش مهمی در ایجاد و پایداری اکوسیستم یک آکواریوم زیبا و سالم ایفا میکنن . برای کاشتن گیاهان از یک بستر ماسه ای یا شنی استفاده میکنن . بهتره بجای استفاده از ریگ یا ماسه های کنار دریا , از ماسه های درشت و صیقلی به درشتی 5 میلیمتر استفاده بشه تا ریشه ها بتونن در داخل این بستر نفوذ کنن . استفاده از گلدانهای سفالی هم برای کاشت گیاهانی که نیاز به خاک غنی دارن و یا دارای ریشه های ترد و شکننده و یا پراکندگی زیاد ریشه هستن مفیده . این اواخر هم سبد های پلاستیکی کوچکی ساخته شده که ریشه گیاهان رو در داخل اون قرار میدن و بعد سبد رو داخل ماسه فرو میکنن . گیاهان آکواریوم در کل به سه دسته تقسیم میشن :
- گیاهان رو آبی .
- گیاهان میان آبی .
- گیاهان زیر آبی .
- گیاهان رو آبی : که در سطح آب شناور هستن , قابل کاشتن نیستن و روی سطح آب رشد میکنن و نیاز به نور شدید دارن و از ذرات معلق در آب تغذیه میکنن . این گیاهان مناسب برای تولید مثل ماهی های زنده زا هستن و بچه ماهی ها در لای برگها و ریشه های نازک و کوچک اونها مخفی میشن و محیط مناسبی برای زایمان ماهی های بالغ فراهم میکنن و از طرفی هم سطح آب رو تمیز و پاک نگه میدارن به علت قرار گرفتن در سطح و جذب مواد آلی سطح آب . این گیاهان در واقع به نوعی انگل و مزاحم هم به حساب میان چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب رو میپوشونن و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و گیاهان دیگه میشن نمونه این گیاهان انگل Azolla هست که در تصویر مشاده میکنید . بهتره هر چند وقت مقداری از این گیاهان رو دور بریزید و یا از ماهی های گیاهخواری مثل سیلور دالر و یا گورامی ها هم جزو ماهیهاتون داشته باشید تا این نوع گیاهان رو کنترل کنن . در ایران تنها یک نوع از این گیاهان فروخته میشه به اسم " کرفسی " یا Wisteria که گیاهی بسیار زیبا با رشدی فوق العاده ست . کافیه یک بوته کوچک از اونو روی آب آکواریوم بندازین تا در مدت خیلی کوتاهی تمام سطح آب رو بیپوشونه و زیبایی خاصی به آکواریوم بده . یکی از گیاهان دیگه که بیشتر مخصوص برکه ها ست گیاه نیلوفره که اون هم زیبایی خاصی داره و میشه در حوض هایی که ماهی طلایی نگهداری میکنن اونو پرورش داد .
- گیاهانی که در لایه های میانی آب قرار دارن : گیاهانی هستن که ریشه اونها چندان عمیق نیست و بیشتر در لایه های میانی آب معلق هستن و تا سطح آب رشد میکنن . نیاز به مواد آلی مغذی برای تغذیه ندارن و این مواد رو توسط ریشه هاشون از خود آب دریافت میکنن و نیاز به بستر مناسب ندارن .
- گیاه " الودئا " Elodea :
این گیاه در ایران هم فروخته میشه و بصورت ساقه ای تُرد با برگهای ریز و فر خورده و زیباست . خیلی سریع رشد میکنه و تکثیر میشه و کافیه وقتی دراز شد اونو قطع کنیم و دوباره بکاریم . این گیاه باعث شفاف شدن سریع آب آکواریوم میشه و ذرات معلق در آب رو به سرعت جذب میکنه . در شرایط مناسب از گیاه ریشه های درازی تا سطح آکواریوم رشد میکنه و اونو زیباتر میکنه و در فصل تابستان هم گل میدهد
براي نگهداري از ماهي گوپي توصيه مي شود آکوارومی کوچک با حجم 20 گالن همراه با مقدار زیادی گیاه آكواريومي نظیر java Fern و java Moss استفاده شود. گیاهان فوق مقاوم هستند و می توانند ترکیبات آب سخت را که برای گوپی ها مطلوب است تحمل كنند.
خانواده گوپي
گوپی ها از وابستگان مولی ها، پداتی ها و دم شمشیری ها هستند که نام خانواده این گونه Poeciliidae می باشد. همه آنها زنده زا هستند به این معنی که بچه زا می باشند. این ماهیها گونه هایی هستند که بین آنها سازگاری وجود دارد. بنابر این شما می توانید آنها را در کنار هم بدون هیچ خطری نگهداری کنید.
ماهی گوپی معمولا PH در محدوده متوسط یعنی 7 (خنثی) را ترجیح می دهد اما می تواند خود را با شرایطی پایین تر تا 6 و در نهایت تا بالای محدوده 7 (نزدیک به 8) وفق دهد و ( اگرچه آنها آب سخت را به خوبی تحمل می کنند) سختی آب می بایست در حد متوسطی باشد. هنمچنین در مقابل سختی كم مقاومت نيستند. درجه حرارت محيط نگهداري آنها می بایستی پایین تر از 75 درجه فارنهایت باشد اما می توانند درجه حرارتی مابین 60تا 80 درجه فارنهایت را نيز تحمل کنند.
از گوپی ها استفاده گسترده اي براي كنترل پشه مي شود و به عنوان غذاي اين ماهي پشه هايي كه تهديدي براي انتقال بيماري مالاريا هستند را مي توان استفاده كرد.
شما می توانید در آکواریوم خانه خود به گوپی ها غذاهای خشک شده، فریزری، لارو قرمز رنگ پشه های ریز، توبی فیکس، میگوی آب شور و همچنین غذاهای آماده که حاوی حجم بالای سبزیجاتی نظیر Spirulina است، بدهید.
هیچگاه به آنها بیشتر از آنچه که در 1 دقیقه می توانند بخورند غذا ندهید. باقیمانده غذايي که خورده نمی شود تجزیه شده و مخزن را آلوده می کند. اگر بخشي از غذاي آنها خورده نشد، آنها را جمع آوری کنید. به گوپی هایتان در وعده های کمتر مثلا 2 دفعه در طول روز غذا دهید.
گوپیها را با ماهی Betta (نوعی ماهی آکواریومی) یا دیگر ماهیهایی که جنبش و حرکت کمی دارند نگهداری نکنید زیرا آنها به باله های خودشان صدمه خواهند زد. همچنین ممکن است به خودشان آسیب برسانند.
بنابراین بهترین راه این است که چندین گوپی را بصورت زوجی برای کاهش حالت تهاجمی و جنگجویی ماهیها در آکواریوم با هم نگهداری کنید.
ماهی گوپی نر باله های بلندتر با رنگهای جالب توجهی دارد و بقیه خصوصیات ظاهری اش نسبت به ماده که معمولا بزرگتر است برابری دارد.
گوپیها در آبهایی که کیفیت بهتری دارد سالم تر خواهند بود. برنامه غذایی مناسب همراه با آبی که زود به زود تعویض شود محیطی سالم تر را ایجاد می کند. بهترین مقدار تعویض 10 تا 15 درصد آن هر هفته یا 20 تا 25 درصد در هفته های بعد توصیه می گردد.
تکثیر گوپی ها خیلی آسان است. در حقیقت تنها چیزی که نیاز است یک نر همراه 2 ماده می باشد. حال ممکن است این سوال در ذهن شما بوجود آید که چرا فقط 1 ماده مورد نیاز نیست؟ این مسئله به این خاطر است که گوپی های نر بیشتر وقت و نیرویشان را صرف جلب توجه کردن ماده ها می کنند. بنابراین بهتر است که در ازای 1 نر دو ماهی ماده موجود باشد تا ماده ها هر از چند گاهی فرصت استراحت داشته باشند.
گوپی نر، گوپی ماده را بارور می کند. به این صورت که از باله مخرجی اش یا همان منفذ تناسلی استفاده کرده و این کار را انجام می دهد. ماده هایی که باردار می باشند معمولا در محیط تاریک ظاهر می شوند و اطراف مخرج و همینطور بدنشان افزایش حجم پیدا می کند.
ما توصیه می کنیم که ماهی های ماده باردار را از داخل ماهي دان به مخزن زایشگاه برای تولد بچه هایشان انتقال دهید.
اگر بعد از تولد نوزادان، بالغين را از داخل جعبه زایمان خارج نکنید، بزرگترها، نوزادان را خواهند خورد (حتی اگر مادرشان باشد).
اين ماهي با ساير ماهیهایی که همگی در رده زنده زا ها هستند مانند:
تتراها، رازبوراها، گورامی ها، ماهیان رنگین کمان، گریدوراس ها، پلکوها، لوچ ها، گورامی دارف (کوتوله) و گربه
-------------------------------------------------------
ماهی مولی
مولی ( Molly):
نام خانواده : مولی
نام ماهیان : مولی(رنگهای مختلف)
طول حداکثر: 10 سانتی متر سطح شنا: تمام سطوح آب
مکانهای جاگیری :میان تخته سنگهاو گیاهان آبزی
نور مناسب: روشن ، بدون تابش مستقیم آفتاب
همزیستی: سازگار با تمام ماهیان آکواریومی
تغذیه: غذای خشک
خصوصیات فیزیکوشیمیایی : دما 26درجه سانتی گراد /سختی آب 20 درجه/پی هاش=7/5
دشواری نگهداری: گروه 2: ماهیان زرنگ و راحت که از نظر تغذیه به مراقبت بیشتری نیاز دارند اما در زمینه ویژگیهای آب نیاز مخصوصی ندارند.
رفتار و نوع تولید مثل : زنده زا، ماهی زیبا، صلح جو و کم توقع بوده و اکواریوم های روشن با تراکم گیاهان آبزی را دوست دارند. ماهی نر کوچکتر و دارای آلت تناسلی است.
یک کپور دنداندار زنده زا است.بیرون آمدن لاروها از تخمهای بارور شده و رشدشان در درون بدن ماده صورت می گیرد.چندین نوع از این ماهی مشهور تماماً سیاه شامل یک فرم دم بربطی تکثیر شده است.
گونه ای آسان برای نگهداری و تکثیر است. شبیه همه مولی ها بطور پیوسته تغذیه کرده و به یک مخزن آفتابی برای فراهم آوردن رشد جلبک و گیاه و همچنین به تغذیه مکرر از غذاهای زنده و خشک نیاز دارد.آب کمی شور را ترجیح می دهد
-------------------------------------------------------
ماهی فایتر
فايتر ماهي جنگجوي تايلندي (Betta splendens) بومي پننينسولا مالي و تايلند مي باشد.
اين ماهي از شاخه ماهيان Anabantoid fishes مي باشد. که به اين معناست در پشت سر اين ماهي عضوي قرار دارد که عضو مارپيچ ناميده مي شود.
اين عضو مارپيچ يک ريه ابتدايي ميباشد که مقداري از هوا را کشيده و اکسيژن را از آن جذب مي کند. بدليل اين توانايي فايتر در يک موضع بي نظيري از جهت بيشتر زنده ماندن در جاي کاملا کم آب قرار مي گيرد. البته اين به اين معنا نيست که شما ازاين ماهي در بهترين حالتي که ميتوانيد نگهداري نکنيد.اگر از فايتر در حجم کمي از آب نگهداري مي کنيد هر هفته پنجاه درصد از آب را تعويض کنيد.درجه سختي آب شير کاملا براي فايتر مناسب است. جهت از بين بردن کلرآب هم ميتوانيد از مواد ضد کلر استفاده کنيد هم اينکه مقدار مورد نياز آب را جوشانده و سپس بگذاريد خنک شود تا به دماي اتاق برسد.
فايترها را ميتوانيد در آب با جريان کند يا در مزارع برنج و حتي آبي که در ردپاي بوفالوها و يا حيوانات سنگين ديگر جمع شده پيدا کنيد.
فايترها ترجيح مي دهند در يک فضاي ساکت و نسبتن محصور براي زيستن داشته باشند چون فايتر ماهي خيلي اجتماعي نيست.نگهداري فايترها نسبتا آسان است چون همه چيزي که آنها براي خانه داشتن نياز دارند يک جام يا يک مخزن کوچک است.
از آنجا که فايتر يک ماهي استوايي است احتياج دارد که گرم نگهداري شود واز چيزهايي که ممکن است آب را سرد کند دور کنيد.اغلب خانه هايي که داراي حرارت مطبوعي در طول سال هستند مي توانند مناسب باشند ولي سعي کنيد در گرمترين اتاق خانه از فايتر نگهداري کنيد.
ماهي فايتر در انواع رنگهاي درخشان موجود است اما معمولن به رنگ قرمز و آبي هستد.
بهترين غذاي براي فايتر کرم سياه زنده و ميگوي آب شور و غذاهاي خشک ديگر که فايتر آن را قبول کند مي باشد. غذاي فايتر به عنوان نمونه 3 تا 5 کرم سياه در روز ميباشد.
فايترها نسبتا داراي عمر کوتاهي هستند. يک فايتر کاملا بالغ 18 تا 24 ماه سن دارد
---------------------------------------------------------
ماهی دم شمشیری
نام علمی این ماهی Xiphophorus Hellerii هست . یعنی ماهی ای که با خود شمشیر حمل میکنه .
ماهی دم شمشیری بومی شرق مکزیک و نواحی جنوی ایالات متحده آمریکاست . این ماهی هم از رده ماهی های زنده زا ست اما کمی مهاجم تر و سریع تر و جزو ماهی های پر تحرک و متجاوز به حساب میاد . تشخیص نر و ماده خیلی ساده هست . علاوه بر آلتی که در زیر باله مخرجی در ماهی نر وجود داره , نرها در انتهای دمشون هم یک زائده بلند و شمشیر مانند دارن و لاغر تر و کشیده تر و کوچک تر از ماده ها هستن و ماده ها درشت تر و بدون زائده در دم با شکمی بر آمده و پهن . اما در بعضی از انواع این ماهی , ماهی نر زائده دمی نداره و فقط از روی آلتی که در زیر باله شنای مخرجی قرار داره میشه تشخیصشون داد . اندازه ماده این ماهی ها گاهی تا 12 سانتیمتر هم میرسه . ماهی ماده بعد از 6 ماه بالغ میشه و به شرط وجود غذا و شرایط مناسب آب , هر ماه بین 30 تا 40 نوزاد به دنیا میاره بسته به بزرگی ماهی . pH مورد نیاز برای این ماهی 7 تا 8.5 هست و حرارت مورد نیاز هم 22 تا28 درجه . نکته ای که مهمه در نگهداری این ماهی ها اینه که نباید 2 تا ماهی نر رو در کنار هم انداخت در آکواریوم چون دائم با هم دعوا میکنن بر سر ماهی ماده . یک نر برای چندین ماده کافیه . رقص سریع و زیبایی انجام میده ماهی نر موقع جفتگیری در صورتیکه فضایی باز و وسیع در آکواریوم موجود باشه . این ماهیها رنگهای متنوعی دارن مثل نارنجی و سبز و سیاه و نقره ای و انواع دورگه و همینطور باله های اونها شکل زیبایی داره و متنوعه . ماهی نارنجی ماده دم شمشیری میتونه با ماهی نر مولی قرمز و همینطور پلاتی جفتگیری کنه . سایر شرایط زندگی و تغذیه و تولید مثل , مشابه مولی ها و گوپی هاست : همه چیز خوار هستن . نکته جالب در پرورش این ماهی ها این هست که رشد اونها مثل انسانه و وقتی تا یک حدی رشد کردن , رشدشون متوقف میشه و تا آخر عمر درهمون اندازه باقی میمونن . به همین دلیل تا قبل از دوران بلوغ باید اونها رو خوب تغذیه کرد تا رشدشون کامل بشه و به حداکثر رشد برسن . در ضمن ماهی نر شمشیری تغییر جنسیت نمیده و چنین مطلبی حقیقت نداره و در کتابهای آموزشی به اشتباه ذکر شده .
---------------------------------------------------------
گیاهان آکواریومی
گیاهان آکواریوم :
گیاهان آکواریوم نقش بسیار مهمی در ایجاد تعادل اکوسیستم آکواریوم بازی میکنن . گیاهان آکواریوم درست مثل درختان عمل میکنن و محیط آکواریوم رو زیباتر و سالم تر میکنن . دی اکسید کربن و گازهای زیان آور رو از آب میگیرن و اکسیژن پس میدن . محلی برای مخفی شدن بعضی گونه های ماهی ایجاد میکنن و محرکی هستن برای تولید مثل بیشتر ماهی ها . مواد معلق در آب رو جذب میکنن و باعث شفاف شدن آب میشن . بعضی از باکتریهای مضر و معلق در آب رو هم جذب میکنن و باعث سلامتی محیط آب میشن و بطور کلی نقش مهمی در ایجاد و پایداری اکوسیستم یک آکواریوم زیبا و سالم ایفا میکنن . برای کاشتن گیاهان از یک بستر ماسه ای یا شنی استفاده میکنن . بهتره بجای استفاده از ریگ یا ماسه های کنار دریا , از ماسه های درشت و صیقلی به درشتی 5 میلیمتر استفاده بشه تا ریشه ها بتونن در داخل این بستر نفوذ کنن . استفاده از گلدانهای سفالی هم برای کاشت گیاهانی که نیاز به خاک غنی دارن و یا دارای ریشه های ترد و شکننده و یا پراکندگی زیاد ریشه هستن مفیده . این اواخر هم سبد های پلاستیکی کوچکی ساخته شده که ریشه گیاهان رو در داخل اون قرار میدن و بعد سبد رو داخل ماسه فرو میکنن . گیاهان آکواریوم در کل به سه دسته تقسیم میشن :
- گیاهان رو آبی .
- گیاهان میان آبی .
- گیاهان زیر آبی .
- گیاهان رو آبی : که در سطح آب شناور هستن , قابل کاشتن نیستن و روی سطح آب رشد میکنن و نیاز به نور شدید دارن و از ذرات معلق در آب تغذیه میکنن . این گیاهان مناسب برای تولید مثل ماهی های زنده زا هستن و بچه ماهی ها در لای برگها و ریشه های نازک و کوچک اونها مخفی میشن و محیط مناسبی برای زایمان ماهی های بالغ فراهم میکنن و از طرفی هم سطح آب رو تمیز و پاک نگه میدارن به علت قرار گرفتن در سطح و جذب مواد آلی سطح آب . این گیاهان در واقع به نوعی انگل و مزاحم هم به حساب میان چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب رو میپوشونن و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و گیاهان دیگه میشن نمونه این گیاهان انگل Azolla هست که در تصویر مشاده میکنید . بهتره هر چند وقت مقداری از این گیاهان رو دور بریزید و یا از ماهی های گیاهخواری مثل سیلور دالر و یا گورامی ها هم جزو ماهیهاتون داشته باشید تا این نوع گیاهان رو کنترل کنن . در ایران تنها یک نوع از این گیاهان فروخته میشه به اسم " کرفسی " یا Wisteria که گیاهی بسیار زیبا با رشدی فوق العاده ست . کافیه یک بوته کوچک از اونو روی آب آکواریوم بندازین تا در مدت خیلی کوتاهی تمام سطح آب رو بیپوشونه و زیبایی خاصی به آکواریوم بده . یکی از گیاهان دیگه که بیشتر مخصوص برکه ها ست گیاه نیلوفره که اون هم زیبایی خاصی داره و میشه در حوض هایی که ماهی طلایی نگهداری میکنن اونو پرورش داد .
- گیاهانی که در لایه های میانی آب قرار دارن : گیاهانی هستن که ریشه اونها چندان عمیق نیست و بیشتر در لایه های میانی آب معلق هستن و تا سطح آب رشد میکنن . نیاز به مواد آلی مغذی برای تغذیه ندارن و این مواد رو توسط ریشه هاشون از خود آب دریافت میکنن و نیاز به بستر مناسب ندارن .
- گیاه " الودئا " Elodea :
این گیاه در ایران هم فروخته میشه و بصورت ساقه ای تُرد با برگهای ریز و فر خورده و زیباست . خیلی سریع رشد میکنه و تکثیر میشه و کافیه وقتی دراز شد اونو قطع کنیم و دوباره بکاریم . این گیاه باعث شفاف شدن سریع آب آکواریوم میشه و ذرات معلق در آب رو به سرعت جذب میکنه . در شرایط مناسب از گیاه ریشه های درازی تا سطح آکواریوم رشد میکنه و اونو زیباتر میکنه و در فصل تابستان هم گل میدهد